cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Cukorbetegség típusai

2017. december 13. - gyogyszernelkul

cukorbetegseg-tipusai.jpg

 

A cukorbetegség olyan krónikus betegség, amely akkor is előfordul, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint vagy ha a szervezet nem képes hatékonyan inzulin termelni. Az inzulin hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. A hyperglykaemia vagy a vércukorszint emelkedése az ellenőrizetlen cukorbetegség közös hatása, és az idő múlásával súlyos károkat okoz a szervezet számos rendszerében, különösen az idegekben és az erekben.

 A cukorbetegség típusai

1. típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség (korábban inzulinfüggő, fiatal vagy gyermekkori eredetű), az inzulin termelés hiányos, és az inzulin napi adagolását igényli. Az 1-es típusú cukorbetegség oka nem ismert, és nem lehet megelőzni az aktuális ismeretekkel.

A tünetek között szerepel a vizelet túlzott kiválasztódása (polyuria), szomjúság (polydipsia), folyamatos éhség, fogyás, látásváltozások és fáradtság. Ezek a tünetek hirtelen fordulhatnak elő.

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség (korábban nem inzulinfüggő vagy felnőttkori eredetű) a szervezet ineffektív inzulinhasználatából ered. A 2-es típusú cukorbetegség a világon a cukorbetegek többségét tartalmazza, és nagyrészt a felesleges testtömeg és a fizikai inaktivitás eredménye.

A tünetek hasonlóak lehetnek az 1-es típusú cukorbetegséghez, de gyakran kisebbek. Ennek eredményeképpen a betegség diagnosztizálását több évvel a megjelenés után, amint a szövődmények már felmerültek.

Egészen a közelmúltig ez a fajta cukorbetegség csak felnőtteknél volt megfigyelhető, de gyermekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

Gesztációs diabétesz

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb a  jelentkező szövődmények kockázata. Ők és gyermekeik a jövőben is fokozottan veszélyeztetettek  a 2-es típusú cukorbetegséget érintően.

A gesztációs cukorbetegséget prenatális szűrés alapján diagnosztizálják, nem pedig a jelentett tüneteken keresztül.

Csökkent glükóz tolerancia és gyengeséges glikémiás hatás

A romlott glükóz tolerancia (IGT) és a gyengébb éhgyomori glikémiás (IFG) mediális állapot a normálitás és a cukorbetegség közötti átmenetben. Az IGT-vel vagy az IFG-vel rendelkezők nagy kockázattal járnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, bár ez nem elkerülhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr1213497571
süti beállítások módosítása