cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Cukorbetegség szövődményei

2017. december 13. - gyogyszernelkul

cukorbetegseg_szovodmenyei1.jpg

Milyen szövődményekkel jár  a cukorbetegség?

Túlnyomóan az 1-es típusú cukorbetegség rettegett kórképe ez. Legjellemzőbb tünetei a szomjazás, nagy mennyiségű vizelet ürítése, legyengülés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, (mely igen intenzív is lehet), izomgörcsök. Kezelése kórházi, nem ritkán intenzív osztályos feladat.

A másik eset, amikor inzulin-túlkínálat van, ilyenkor a szükségesnél kevesebb cukor található vérünkben. Leghamarabb agysejtjeink jeleznek, ha nincs elegendő tápanyag. Normális működésükhöz 1 mg/kg/perc glükóz jelenlétére van szükségük. Az alacsony cukorszintleggyakoribb tünetei a szívdobogás érzése, nyugtalanság, szorongás, izomremegés, izzadás, éhségérzet, zsibbadás érzése, hányinger, koncentrálási képtelenség, megváltozott viselkedés, meglassúbbodott mozgás és gondolkozás, agresszivitás. Ez az állapot is vezethet igen súlyos képhez, akár kómához is. Enyhébb esetekben terápiája igen egyszerű, mert cukor bevitelével rohamos javulás tapasztalható.

Ha a cukorbetegség évek óta fennáll, sokkal alattomosabb szövődmények kialakulására is számítanunk kell. Ezek szerteágazó, igen sok szervre kiterjedő betegségek lehetnek.

Megkülönböztetünk kis ereket érintő elváltozásokat, melyek elsősorban a szemet és vesét érintik. A cukorbetegség talaján kialakult szemideghártya-betegsége az ezt ellátó kapillárisok károsodása kapcsán alakul ki, több fokozaton keresztül haladva, az egészen enyhe, panaszokat nem okozó eltéréstől, végül üvegtesti bevérzéshez, ideghártya leváláshoz, vaksághoz vezethet.

A diabéteszes vesebetegség napjainkban is jelentős oka a cukorbetegek halálozásának, és a leggyakoribb oka a végstádiumú vesebetegségeknek. Itt elsősorban a szűrő funkciójú érgomolyagok károsodnak. A kialakult vesekárosodást, szinte biztosan követimagas vérnyomásmegjelenése.

A cukorbetegség idegeinket sem kíméli. A diabéteszre jellemző, úgynevezett mozgató és érző idegeket egyszerre érintő betegség jellegzetessége, hogy főleg végtagokon, elsősorban a lábakon jelentkezik, a test középpontjától távol, szimmetrikusan.

Ugyancsak károsodnak a zsigereinket beidegző, ún. autonóm idegek is. Ez a szív-érrendszeri, gyomor-, bélrendszeri, illetve urológiai problémákat okozhat.

Végezetül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a cukorbetegség nagy ereket károsító hatásához. Ez elsősorban a magas vérinzulinszint és a sejtek inzulinnal szembeni csökkent érzékenysége kapcsán a felgyorsult érelmeszesedéssel és ezek szerveinket károsító hatásával van összefüggésben.

 2-es típusú cukorbetegséget könnyű figyelmen kívül hagyni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti. A cukorbetegség az összes szerv működését hátrányosan befolyásolja, ide értve a szívet, az ereket, az idegeket, a szemet és a vesét. Ha sikerül a vércukorszintet a normális tartományban tartani, drámaian csökken a szövődmények kialakulásának kockázata. 

Rövidtávú szövődmények A súlyos 2-es típusú cukorbetegség rövid távú szövődményei azonnali beavatkozást igényelnek. Ilyenek lehetnek: Kiugró vércukorszint A vércukorszint számos okból kifolyólag megemelkedhet, pl. ha Ön túl sokat evett, ha beteg, vagy ha nem vesz be elegendő vércukorszintet csökkentő gyógyszert. Ha Önnek már volt kiugróan magas vércukra, ellenőrizze gyakran a vércukorszintjét és figyeljen a magas vércukorszintet jelző tünetekre: a gyakori vizelésre, a fokozott szomjúságra, a szájszáradásra, a homályos látásra, a fáradtságra és az émelygésre. Ha Önnél kiugróan magas vércukorszint alakult ki, módosítani kell az étkezés rendjén, a gyógyszereken vagy mindkettőn. Mivel a nagyon magas vércukorszint az életet is veszélyezteti, ha Önnél ilyen előfordult vagy gyanúja van rá, feltétlenül keresse fel orvosát!

A ketonszint emelkedése a vizeletben (diabéteszes ketoacidózis) A 2-es típusú diabétesz előrehaladott állapotában (amikor már elégtelen az inzulintermelés) alakulhat ki nem megfelelő kezelés esetén. Abban az esetben, ha a sejtek éheznek, nem kapnak elegendő energiát, a szervezet elkezdi lebontani a zsírtartalékot, ami olyan anyagcseretermékeket (savakat, ketonokat) eredményez, amelyek nagy mennyiségben veszélyesek. Tünetei: étvágytalanság, émelygés, hányás, láz, hasfájás, izzadás, a lehelet acetonszagú (némileg gyümölcsre emlékeztető szagú). Van lehetőség a vizelettel ürülő ketonok kimutatására vény nélkül kapható tesztcsík segítségével. Ha a vizeletben ketonok jelennek meg, azonnal keresse fel orvosát! Alacsony vércukorszint Akkor fordulhat elő, ha a beteg vércukorszint-csökkentő gyógyszeres kezelést kap. A vércukorszint több okból kifolyólag a normális tartomány alá csökkenhet, pl. egy étkezés kihagyása miatt, fokozott fizikai aktivitás hatására (ami csökkenti az inzulinigényt) vagy a vércukorszintet csökkentő gyógyszer (az inzulin termelését, felszabadulását fokozó szer vagy inzulin) túladagolása következtében. Ellenőrizze rendszeresen a vércukorszintjét és figyeljen az alacsony vércukorszintet jelző tünetekre: éhség, izzadás, remegés, gyengeség és bizonytalanságérzés. Később kialakuló tünetek az elkent beszéd, az álmosság és a zavartság. Abban az esetben, ha éjszaka alakul ki Önnél alacsony vércukorszint, előfordulhat, hogy teljesen átizzadva, fejfájással ébred. 

Idővel a cukorbetegség károsíthatja a szívet, az ereket, a szemeket, a veséket és az idegeket.

  • A cukorbetegeknél a szívroham és az agyvérzés két-háromszorosára nőtt 
  • A csökkent véráramlással kombinálva a lábfejben lévő neuropathia (idegkárosodás) növeli alábfekélyek, a fertőzés és a végtagi amputáció szükségességét.
  • A diabeteses retinopátia a vakság egyik fontos oka, és a retina kis véredényeinek hosszú távú felhalmozódása következtében alakul ki. A globális vakság 2,6% -a tulajdonítható a cukorbetegségnek 
  • A cukorbetegség a veseelégtelenség egyik vezető oka 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr7013497827
süti beállítások módosítása