cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Cukorbetegség, cukorbaj

2017. december 13. - gyogyszernelkul

cukorbetegseg-blog.jpg

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből cukrot felvenni, így éheznek. A vérből a cukor a vizelettel kiürül, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott  vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

  • A cukorbetegek száma az 1980-tól 108 millióról 2014-re 422 millióra nőtt , ami 390%-os növekedést jelent, ha lebontjuk 1 évre akkor évente 9 milliónyi azaz szinte Magyarország lakosság méretű új cukorbeteget regisztrálnak! Amennyiben ez az ütem így halad ebben az esetben 68 év múlva minden ember cukorbeteg lesz a földön!
  • A cukorbetegség globális előfordulása * a 18 év feletti felnőttek körében az 1980-as 4,7% -ról 2014-ben 8,5% -ra emelkedett.
  • A cukorbetegség előfordulása gyorsabban emelkedik a közép- és alacsony jövedelmű országokban.
  • A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és az alsó végtagi amputáció egyik fő oka.
  • 2015-ben becslések szerint 1,6 millió halálesetet okozott közvetlenül a cukorbetegség.További 2,2 millió haláleset okozta a magas vércukorszintet 2012-ben **.
  • A magas vércukorszintnek tulajdonítható összes halál majdnem fele a 70 éves kor előtt megy végbe. A WHO szerint a cukorbetegség a hetedik vezető halálok 2030-ban lesz.
  • Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normális testtömeg fenntartása és a dohányzás elkerülése a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy késleltetésére alkalmas módszerek.
  • A cukorbetegség kezelhető és következményei elkerülhetők vagy késleltethetők a táplálkozással, a testmozgással, a gyógyszeres kezeléssel és rendszeres szűréssel és a szövődmények kezelésével.

A cukorbetegség “fékevesztett” előretörésével kell szembenéznie a világnak, ma már ugyanis majdnem minden 11. embert érint a betegség – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr3313495663
süti beállítások módosítása