cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség

Egy okos kontaktlencse, mely könnyekből mutatja ki a cukorbetegséget

2018. február 12. - gyogyszernelkul

okos_lencse.jpg

A  A dél-koreai Ulsan Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet és a Sungkyunkwan Egyetem kutatói olyan kontaktlencsét fejlesztettek ki, mely képes mérni a könny cukorszintjét írja a jelenbolajovobe.blog.hu szerzője. 

A lencse természetes könnyekkel érintkezik, és így gyógyszeradagolóként is funkcionálhat. Kényelmesen, közvetlenül adagolhat.

Reméljük hamarosan elérhető lesz minden cukorbeteg számára, így a cukorbetegség nem okoz több gondot a cukorbetegek számára, teljes életet élhetnek minden kényelmetlenség nélkül.

További információk: http://jelenbolajovobe.blog.hu/                                        

BALZSAMKÖRTE KAPSZULÁK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

A legjobb balzsamkörte kapszula

Jelenleg Magyarországon nem kapható nyersen balzsamkörte más néven keserű tök, keserű uborka, keserű dinnye. Ha beírjuk a keresőbe a balzsamkörte kapszula szót, akkor láthatjuk az első illetve második oldalon megjelenő releváns találatokat. Az alábbi listában található egy osztályozás, melyik a legjobb választás. ár /érték minőség tekintetében.

 

1.) MAGYAR TERMÉKEK:

Sajnos csak egyetlen egy olyan balzsamkörte kapszula létezik, melynek az alapanyaga Magyarországról származik és a kapszula nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.Ez a termék nem tartalmaz színezéket, tömegnövelőszert. A gyártó oldalán található egy részletes adatlap és leírás is, mely a termék teljes paramétereit feltünteti. Az összehasonlításban a legjobb ár/érték arányú termék ezért került az első helyre.

Gyártó oldala az alábbi linkre kattintva elérhető: Herb Caps Balzsamkörte kapszula

Herb Caps Balzsamkörte kapszula

balzsamkoerte-kapszula_2.jpg

Adatok:

Összetevők: Balzsamkörte (Momordica charantia) mag nélküli termése szárítva, porítva
Kapszulában lévő mennyiség: 250 mg
Dobozban lévő kapszulák száma: 30 db
Ár: 2200 Ft.-  | 0,29 Ft/mg
Származás: Magyarország

----------------------------------------------------------------------

KÍNAI TERMÉKEK:

2.) CHARAN TEA KAPSZULA 

Dr.Chen patika terméke, mely olcsónak tűnik, viszont ha kiszámoljuk drágább mint a legelső HERB CAPS balzsamkörte kapszula termék. Ráadásul a származása KÍNAI. Egy kapszulában lévő balzsamkörte őrlemény mennyisége 155,2 mg,  így egy doboz ára drágább. Ebbe a termékbe  a balzsamkörte termés őrlemény található, ezért szerepel a második helyen.

Összetevők: Momordica charantia termés őrlemény, inulin, C-vitamin (aszkorbinsav), B6-vitamin (piridoxin-hidroklorid), B1-vitamin (tiamin-hidroklorid), króm-pikolinát, zselatin.

2 kapszulában lévő mennyiség: Momordica charantia 315 mg, C-vitamin 60 mg, B6-vitamin 4 mg, B1-vitamin 2,8 mg, króm 120 mikrogramm

Dobozban lévő kapszulák száma: 50 db

Ár: 1705 Ft | 0,36 Ft/mg

Származás: KÍNA

3.) Big Star Balzsamkörte kapszula esetén nem találtuk meg, hogy a balzsamkörte kivonat miből származik a balzsamkörte leveléből gyümölcséből szárából? A magyarországi forgalmazó oldalán még a mennyiség és a tömeg sincs feltüntetve! . Ez a termék össze sem hasonlítható az előző két termékkel, mivel KIVONAT, hogy a balzsamkörte mely részéből azt nem igazán sikerült megtudni! Az alábbi adatokat sikerült megtudni

Képtalálat a következőre: „big star balzsamkörte kapszula”

Adatok:

Összetevők: balzsamkörte kivonat , zselatin, titánium- dioxid

Kapszulában lévő mennyiség: 300 mg

Dobozban lévő kapszulák száma: 60 db

Ár: 1850 Ft.-: | 0,1 Ft/mg

Származás: KÍNA

 

Az ára kedvezőnek tűnik azonban az a tudat, hogy  kínai termék. Mint hallottuk a kínaiak a bébiételeket Európából rendelik, mert nem bíznak a kínaiban, hát  én sem. Ráadásul az sem derül ki, hogy valójában miből van az a kivonat, a balzsamkörte virágából? leveléből? szárából? gyökeréből? magjából? így a hatásossága is erősen megkérdőjelezhető.

 

3.) Dr. Theiss Charantia kapszula (balzsamkörte kapszula)

Dr. Theiss terméke szintén kivonatot tartalmaz, mely olcsónak tűnik. Az összetevők származását illetően nem találtunk információt. A származásra vonatkozóan sem találtunk információt. Azt tudjuk viszont, hogy 30 kapszula található a dobozban.

Képtalálat a következőre: „dr.theis balzsamkörte kapszula”

Összetevők: Momordica charantia-kivonat, zselatin, maltodextrin, csomósodást gátló: magnézium-sztearát, Chromax króm-pikolinát.

Kapszulában lévő mennyiség: ISMERETLEN

Dobozban lévő kapszulák száma: 30 db

Ár: 1800 Ft

Származás: ISMERETLEN

 

 

 4. NUTRILAB Balzsamkörte kapszula

Ez a termék szintén kivonatot tartalmaz. A legjobban Dr. Theiss  termékéhez hasonlítható, mely szerint több kivonat van benne, de az ára is ennek mértékében drágább is. Származási ország tekintetében Spanyolország így megbízhatóbbnak tekinthető, mint a Big Star terméke.

 

Képtalálat a következőre: „balzsamkörte kapszula”

Összetevők:balzsamkörte (keserűdinnye) termés kivonat, hidroxi-metil-propil-cellulóz (kapszulahéj), króm-pikolinát

Kapszulában lévő mennyiség: 500 mg kivonat

Dobozban lévő kapszulák száma: 30 db

Ár: 1990 Ft

Származás: Spanyolország 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy szinte egy napot kell töltenünk azzal, mire kiválasztjuk a nekünk megfelelő terméket. Remélem nektek már nem kell ezzel szórakozni, így mindenki ki tudja magának választani a számára megfelelőt. Még mielőtt döntenétek azért elmondom, hogy a kivonatért nem vagyok oda, mivel egy tanulmány szerint a balzsamkörte kivonat közel sem olyan hatásos mint az eredeti változata. 

A balzsamkörte hatásosságát tekintve nem mindegy hogy fogyasztjuk! LINK

A mesterséges édesítőszerek károsak az egészségre

 

edesito_stevia.jpg

A mesterséges édesítőszerek (aszpartam, szukralóz, szteviozid) hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatának növekedésével egy kanadai kutatás szerint.

A Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) publikált tanulmányt,  melyben a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait vizsgálták. 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 405.907 ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak. A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlagosan 6 hónapig

A mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, viszont kapcsolatba hozatóak az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.

Bár emberek milliói használnak  mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt mérhető, azaz nemhogy csökkent hanem inkább testsúly növekedés volt tapasztalható.

A kutatók óvatosságra intenek a mesterséges édesítőszereket használókat mindaddig, amíg a szerek hosszú távú hatásai ki nem derülnek.

A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.

Forrás

2100-ra minden ember cukorbeteg lehet!

 

100 év sok időnek tűnik, azonban jó gondolnunk a jövő generációra, ugyanis a táplálkozásunk befolyásolja a jövő generáció betegségeit. Nagy tévhit, hogy a cukorbetegség nem örökölhető.  2-es típusú cukorbetegség örökölhető, főleg apai ágon. Ettől függetlenül kialakulása inkább az életviteltől függ, semmint a genetikától. A 40 évnél idősebbek körében sokkal nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha az apa, vagy a nagyapa is cukorbeteg volt. Anyai ágon kevesebb az esély erre, de ez nem jelenti azt, hogy a betegség nem jelentkezhet.

Mivel a cukorbetegség örökölhető ezért a jelenlegi statisztikai adatok alapján kijelenthető, hogy 2100-ra, amennyiben ugyanilyen ütemben növekszik a cukorbetegek száma akkor minden ember cukorbeteg lesz.

A cukorbetegséghez hozzájárul  rengeteg cukor és zsír fogyasztása, mely az emberi szervezet háztartását teljes mértékben felborítja. De valóban a cukor és a zsír okozná a cukorbetegséget? Ezt a közvetlen kapcsolatot nem sikerült bizonyítani csak azt, hogy a cukorbetegek között sokkal nagyobb arányban jelennek meg a túlsúlyproblémával rendelkező személyek.

 

Forrás: LINK

Balzsamkörtével a cukorbetegség ellen

keserűdinnyék1 keserűdinnyék2

A balzsamkörte, keserű dinnye a (Momordica charantia) kabakosok családjába tartozik, amely a sütő- és főzőtököket, a dinnyéket és az uborkát foglalja magába. Keserűtök, balzsamkörte, balzsamalma, keserű uborka vagy karéla néven is ismerjük. Úgy néz ki, mint egy kis, rücskös felületű uborka. A keserű dinnye Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karib-tenger trópusi övezeteiben terem, más éghajlati viszonyok között,Magyarországon évelő növényként lehet termeszteni. Brazíliában, Mexikóban, Peruban, Nicaraguában, Kínában, Indiában és a világ más részein hagyományosan fogyasztásra és gyógyításra használták, ezzel kezelték a fertőzéseket, a vérhasat, a maláriát, a menstruációs problémákat, a lázat, ezen kívül használták férgek és paraziták ellen és még rengeteg más betegségre. Termesztésről bővebben az alábbi linkre kattintva érhető el információ : http://gyogynovenyek.info/h-gyogynovenyek/balzsamkorte/hogyan-termesztheto-a-balzsamkorte/

keserűdinnyék3

Gyűjtés

Július-Augusztus

A balzsamkörte minden része fogyasztható, a legjobb és teljes hatás kizárólag a nyers növény vagy a növényből préselt lé.

Hatóanyag

A balzsamkörte gyümölcs hatóanyagai: momordin és charantin triterpén glikozidok (momordicosidok), vitaminok, ideértve a béta-karotin, aszkorbinsav, niacin, és tiamin, elemi vegyületek (például a vas, jód, magnézium, nátrium, kalcium), és zsírsavak, köztük a sztearinsav, a palmitinsav és az olajsav, is jelen vannak.

A mag és a terméshéj fenolos katechin és epikatechin, galluszsav, gentizinsav, és vanillinsav, valamint lutein, likopén, karotinok, xanthins, momordicosid, és vicine

FIGYELMEZTETÉS: Az érett magok körüli édes piros burok gyermekek számára mérgező!

Felhasználás

A balzsamkörte, keserű dinnye magját 1980-ban, mint természetes fogamzásgátlót vizsgálták.  A vizsgálat során kiderült, hogy a termékenységet jelentősen befolyásolja a keserű dinnye, ezért a fogyasztása meddő párok részére nem javasolt. 

Antibakteriális és antivirális hatása van. A balzsamkörte, keserű dinnye rengeteg olyan biokémiai összetevőt tartalmaz, amiknek antibakteriális és antivirális hatása van. A keserű dinnye leveléből készített kivonatok olyak baktériumokkal szemben bizonyították hatékonyságukat, mint az E. coli, a Staphillococcus, a Streptococcus és a szalmonella, valamint a Helicobacter pylor, a gyomorfekély kórokozója ellen is. A keserű töknek ugyanakkor vírusölő hatása van, olyan vírusokkal szemben, mint a HIV, a herpesz és az Epstein-Barr vírus, továbbá növeli az emberek és az állatok ellenállását a fertőzésekkel szemben.

Rákmegelőző hatás

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a balzsamkörtének, keserű dinnyénekrákmegelőző hatása van. Az egész növény levéből készült kivonat csökkenti az állatoknál a daganatsejtek növekedését a prosztata- vagy mellrák esetében; laborkísérletek pedig igazolták a melanoma, a szarkoma, a leukémia és a májrák elleni hatását is.

További információk: http://gyogynovenyek.info/hirek/keserudinnye/keserudinnye-balzsamkorte-eddig-ismeretlen-csodanoveny/

Vércukorszint szabályozó hatás

A balzsamkörte, keserű dinnye biokémiai összetevői csökkentik a vércukorszintet, gyorsítják a glükóz felszívódását a sejtek szintjén és fokozzák az inzulin termelését és hatékonyságát. A vércukorszintet csökkentő anyagok legnagyobb mennyiségben ebben a gyümölcsben fordulnak elő.

További információk: http://gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/cukorbetegseg/balzsamkorte-az-egyik-leghatasosabb-noveny-a-cukorbetegseg-ellen/

További kedvező gyógyhatások

Azt is kimutatták, hogy a  balzsamkörte, keserű dinnye csökkenti a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, méregtelenít, tisztítja a vért, erősíti az immunrendszert és csökkenti a gyulladást. A keserű dinnyét fogyaszthatjuk nyersen vagy főve is, ihatjuk a kifacsart levét, esetleg készíthetünk teát vagy főzetet belőle. Kapszulák és oldatok formájában is kapható.

A dinnye nem ajánlott a következő esetekben:

A balzsamkörte, keserű dinnye fogyasztása nem ajánlott terhesség és szoptatás idején, hipoglikémiások vagy vércukorszint-csökkentő kezelés alatt állók esetében. Csökkenti a termékenységet, úgyhogy nem ajánlott azoknak, akik meddőségi kezelés alatt állnak, vagy teherbe szeretnének esni. Antibakteriális hatása miatt megszakításokkal kell szedni, mivel elpusztíthatja az emésztő rendszerben tenyésző hasznos baktériumokat, és ez az erjesztőgombák elszaporodásához vezethet. Ha keserű dinnyét fogyasztunk, vigyünk a szervezetbe probiotikumokat, és havonta egy hétig ne együnk keserű dinnyét.

 Forrás: http://gyogynovenyek.info/gyogynoveny-lexikon/kesrudinnye-balzsamkorte/keseru-dinnye/

A cukorbetegség a világ legnagyobb üzlete

cukorbetegseg_uzlet_1.jpg

Az Amerikai Egyesült Államok a cukorbetegek kezelésére 2020-ban várhatóan 330 milliárd dollárt költ, ha ezt átszámítjuk forintra akkor 87.450 milliárd Ft-ot kapunk, ami Magyarország éves költségvetési bevételének az ÖTSZÖRÖSE! Igen,  ez azt jelenti, hogy Magyarország öt évi adóbevételébe kerülne a cukorbeteg amerikai állampolgárok  ellátása. Hát nem elképesztő?

De ki zsebeli be ezt a hatalmas összeget? Kinek is éri meg, hogy ennyi cukorbeteg ember legyen  az egész világon? Miért nem található meg az az ellenszer, ami megoldaná ezen problémát? Mi is okozza valójában a cukorbetegséget? 

A kérdések megválaszolásához nem kell sokat gondolkodnunk. Valójában ilyen bevételnél senkinek nem áll érdekében a cukorbetegséget gyógyítani, kizárólag a tünetek kezelésére koncentrál mindenki, mivel a tünetek kezelése sokkal több profitot eredményez.

A 2-es típusú cukorbetegség egy anyagcsere betegség, mely valójában helyreállítható. 

Karen O'Dea már az 1980-as évek elején bizonyította, hogy cukorbeteg ausztrál bennszülöttek cukorbetegsége elmúlik, ha 7 hétre áttérnek, azaz visszatérnek a paleolit táplálkozásra. Staffan Lindeberg és munkatársai 2007-ben igazolták, hogy a paleolit táplálkozás a cukorbetegek hivatalos étrendjénél (ez a mediterrán étrend) sokkal hatásosabban csökkenti a testsúlyt és a vércukorszintet.
Más vizsgálatok is azt bizonyították, hogy a paleolit táplálkozás éhezés nélkül gyors fogyáshoz és gyors vércukorszint csökkenéshez vezet (Frassetto és mtsi., 2009)
Nuttall és Gannon ugyancsak bizonyították, hogy a cukorbetegség egyszerűen meggyógyítható a szénhidrátbevitel csökkentésével. 

Több kutatás igazolja, hogy bizonyos gyógynövényekkel a 2-es típusú cukorbeteg emberek képesek vércukor szintjüket a normális értéken belül tartaniuk.

 

 

Cukorbetegség bőrtünetei

cukorbetegseg_bortunetei.png

A kezeletlen cukorbetegség hatással van az egész szervezetre. Tüneteket produkál szinte minden szervben, így a bőr felületén is. Ezek a bőrirritációk vagy hámbetegségek az enyhétől az egészen súlyos formáig megjelenhetnek.

A diabéteszben szenvedőknek fokozottan kell ügyelniük a lényegtelennek tűnő bőrelváltozásokra is. A cukorbetegség szénhidrátanyagcsere-zavara olyan bőrtüneteket produkálhat, amelyek nem kimondottan a diabéteszre jellemzőek, hanem összetéveszthetőek más bőrproblémákkal is. A bakteriális és gombás fertőzések is könnyebben támadják meg a hámréteget ennél a betegségnél. A bőrön jelentkező változások tehát a cukorbetegség első tünetei is lehetnek, így azokkal javasolt azonnal szakorvoshoz fordulni, a további súlyos szövődmények elkerülése végett is.

A következő képek mindegyike előre jelezheti, illetve jellemezheti a cukorbetegséget. Van, amelyik bőrelváltozás kimondottan a diabéteszre jellemző, de van, amelyik nem specifikus, és összetéveszthető mással.

Scleroderma diabeticorum: bár ritka, a 2. típusú cukorbetegek körében jelentkezik ez a szövődmény, amely a nyak és a hát felső részén lévő bőr megvastagodásához vezet. A betegség csak a megfelelően kontrolált vércukorszint fenntartásával kezelhető, emellett hidratáló krém használata javasolt a megvastagodott bőr puhítása érdekében.

Vitiligó: ez a bőr elszíneződését okozó probléma sokkal jellemzőbb az 1. mint a 2. típusú cukorbetegségre. Vitiligó esetén a pigmentet termelő sejtek elhalnak, a bőr foltokban veszíti el eredeti színét és ezeken a területeken teljesen pigmentmentes, hófehér bőr marad. Leggyakrabban a mellkason és a has tájékán jelentkezik, de előfordulhat az száj, az orrcimpa vagy a szemek körül.

Acanthosis nigricans: Szürkés-barna színű, szemölcs-szerű kitüremkedések jelennek meg elsősorban a hajlatokban, a nyakon és a tarkón amelyek viszketnek és a bőr felülete megvastagszik. Ez a bőrelváltozás a nagyon túlsúlyos embereket veszélyezteti. Jelenleg nincs ismert gyógymódja, azonban a fogyással enyhíthető. Az Acanthosis nigricans cukorbetegségre utal, valószínű, hogy ezek a tünetekaz inzulin rezisztencia a bőrön megnyilvánuló jelei. Van azonban még néhány olyan betegség, amely szintén kiválthatja, ilyen például az akromegália (az agyalapi mirigy növekedési hormonjának túltermelődése miatt kialakuló betegség) és a Cushing-szindróma (mellékvesekéreg túlműködés).

Ateroszklerózissal kapcsolatos bőrproblémák: az ateroszklerózis súlyos betegség, amelynek során az artériák megkeményednek, átmérőjüket az érfal belsejében keletkező plakkok szűkítik. A leggyakrabban a szívben és körülötte található ereket érinti, de az egész test, így a bőr érellátására is hatással van. A beszűkült erek miatt bőr nem jut elegendő oxigénhez, és elváltozások alakulnak ki (pl. szőrhullás, bőrvékonyodás, főleg a lábszáron fénylő bőr alakul ki, a lábujjakon a bőr megvastagszik és elszíneződik, hideg lesz). Mivel a vérkeringés szállítja a fehérvérsejteket, amelyek megfelelő száma elengedhetetlen a fertőzésekkel szemben küzdelemhez, az ateroszklerózisos betegek sérülései – főleg a lábon – sokkal lassabban gyógyulnak be.

Necrobiosis lipoidica diabeticorum (NLD): a kutatások azt mutatják, hogy ezt a betegséget a bőr alatti kollagén és zsír mennyiségének változása okozza. A bőr elvékonyodik és pirosas színű lesz. A legtöbb sérülés az alsó lábszáron található, amelyek trauma hatására kifekélyesedhetnek. Ilyen esetben forduljon orvoshoz!

Diabéteszes dermopátia: A bőr vérellátásának változásával alakul ki, amelynek során kör vagy ovális alakú fénylő pöttyök jelennek meg az elvékonyodott bőr felszínén elsősorban az alsó lábszár elülső részén. Ezek a foltok nem fájnak, azonban néha viszketnek és égető érzést okozhatnak. Általában nem szükséges orvosi kezelés.

Digitalis sclerosis: Ennél az állapotnál a lábujjakon, ujjakon és kezeken lévő bőr megvastagszik, és feszes lesz. Gyakran az ujjak ízületei meg is merevednek. Kezelése a vércukorszint normál értéken tartásából áll, illetve hidratáló krémmel segíthetünk a bőrt puhábbá tenni.

Erruptive xanthomatosis: Ez a bőrelváltozás a nem megfelelőlen karban tartott vércukorszint és a túlságosan magas triglicerid-szint hatására alakul ki. A súlyos inzulin rezisztencia miatt a szervezet nem képes a vérben lévő zsírt feldolgozni, a túlságosan nagy mennyiségű vérzsír akár hasnyálmirigy gyulladáshoz is vezethet. Erruptive xanthomatosis esetén a bőr felszínén kemény, viaszos, sárgás színű borsószerű hólyagok jelennek meg. A hólyagok – amelyeket piros udvar vesz körül és gyakran viszketnek – általában az arcon és a fenéken találhatók, de előfordulhatnak a kar és a láb hátsó részén is. A vérzsírok megfelelő szinten tartásával kezelhető, normális értékek mellett a bőrtünetek néhány hét alatt általában elmúlnak. Lipidcsökkentő gyógyszerek szedése is szükséges lehet.

Pattanások és hólyagok: ételek, rovarcsípések és gyógyszerek kiválthatnak allergiás reakciókat, amelyek hatására a bőrön kiütések és hólyagok jelenhetnek meg. A cukorbetegek esetében nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű bőrelváltozásokat ellenőrizzék, főleg az inzulin beadásának helye környékén.

Bullosis diabeticorum: Ritkán előforduló bőrprobléma a cukorbetegeknél, amelynek során kezeken, karokon és lábakon hólyagok jelennek meg, hasonlóak, mint amikor megégetjük magunkat. Ezek a hólyagok általában nem fájnak és maguktól gyógyulnak. Gyakrabban fordul elő olyan súlyos cukorbetegeknél, akiknél a diabéteszes neuropátia már kialakult. Kezelése a vércukorszint kontrollálásából áll.

Granuloma annulare: gyűrű alakban elrendeződő kis, tömött göbök, amelyek közepén ép, vagy kissé besüppedt a bőr. Leggyakrabban az ujjakon, füleken, mellkason vagy a has tájékán találhatók. Általában nem szükséges kezelni.

Bakteriális fertőzések: A bőrt számos bakteriális fertőzés érheti. A nem megfelelően kezelt cukorbetegek esetében a Staphylococcus baktérium okozta fertőzések gyakrabban jelennek meg és lefolyásuk is súlyosabb. Ez a baktérium keléseket okoz, amelyek tulajdonképpen begyulladt szőrtüszők, és ott keletkeznek, ahol a szőrtüszőket valamilyen irritáció éri. Ilyen jellegű fertőzés még az árpa, amely a szemhéj mirigyeinek gyulladt állapota, valamint a baktériumok okozta körömfertőzések. A legtöbb bakteriális fertőzés antibiotikumos kezelést igényel.

Gombás fertőzések: A Candida albicans nevű sarjadzógomba a felelős sok, a cukorbetegeknél kialakuló gombás bőrfertőzésért. A nőket különösen a gombás hüvelyfertőzések veszélyeztetik. A másik, az angular chelitis nevű fertőzésnek gyakran kitett terület a szájzug, amely olyan érzés, mintha kis vágás lenne a száj sarkában. Gombásodás előfordulhat még a kéz és a láb ujjai között valamint a körmökön. Ez a gomba viszkető, halvány piros pattanásokat okoz, amelyeket apró hólyagok és pikkelyek vesznek körül. Ezek a fertőzések általában a bőr meleg és nedves hajlataiban alakulnak ki. A három gyakori gombás fertőzés: a tinea cruris (Az lágyékhajlat és nemi szervek környékének gombás fertőzése. Többnyire középkorú férfiakat érint.), a tinea pedis (a láb gombás fertőzése), és az ótvar (a testen bárhol megjelenő fertőzés, amely általában apró sebek formájában jelentkezik, melyek felszínén vastag, sárgás, felrakódás tapasztalható.) A gombás fertőzések kezelésénél általában szükséges gombaellenes gyógyszerkészítményt használni.

 

Cukorbetegség kezelése gyógynövényekkel

cukorbetegseg_kezelese_gyogynovenyekkel.jpg

A világ számos országában több növényt is használnak a cukorbetegség gyógyítására a leghatékonyabbnak a keserű dinnye, balzsamkörte, karela minősült.

Az eredmények során 21 antidiabetikus gyógynövény került feltüntetésre, melyek közül a legtöbb pontszámot a keserű dinnye, a nímfa és a görögszéna kapta. A következőekben azon gyógynövények láthatók, melyek a legmagasabb pontszámot érték el.

Balzsamkörte, Keserű dinnye, karela, Momordica charantia (pontszám: 0,71)
Nímfa, indiai orgona, Azadirachta indica (pontszám: 0,64)
Görögszéna, lepkeszeg, Trigonella foenum–graecum (pontszám: 0,63)
Kair, kerda, karir, kirir, karril, Capparis decidua (pontszám: 0,60)
Withania coaguianst (pontszám : 0,54)
Gurmar, Gymnema sylvestre(pontszám: 0,52)
Jambul, jambolan, jamblang, vagy Jamun Syzygium cumini (pontszám: 0,51)

A balzsamkörtét legtöbb esetben úgy alkalmazzák, hogy egy lavór vízbe karikázot balzsamkörte termését rakják, majd ezt követően a lábukat 1-3 órán keresztül áztatják a lében. Lehet szájon át balzsamkörte kapszula formájában is fogyasztani, mert így nem érezzük a keserű ízt, ugyanis a balzsamkörte termése iszonyatosan keserű.

 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

 

 

Cukorbetegség diéta

cukorbetegseg_dieta.png
A cukorbetegség diétájának legfőbb jellemzői lényegében megegyeznek az egészséges táplálkozás fő ismérveivel. Ugyanakkor a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus) és egyéni adottságok is befolyásolhatják az étrend megfelelő összeállítását. Éppen ezért mindig ki kell kérni a szakember tanácsát, aki a beteghez igazodva, vele együttműködve alakítja ki a megfelelő étrendet. Az alábbiakban általános tanácsokkal és adatokkal szolgálunk, melyek természetesen nem helyettesíthetik az orvosi szakértelmet.

 

A táplálékmennyiség arányos elosztása a gyakori, kis étkezések között az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség esetében is kedvező hatású. Az 1-es típusú cukorbetegeknél korábban diétával kellett alkalmazkodni az inzulin vércukorcsökkentő hatásának időtartamához.

 

Ma már, az újabb inzulinkészítmények adagolásával lehet alkalmazkodni a táplálkozáshoz és a fizikai megterheléshez. A 2-es típusú cukorbetegség esetén azonban a hangsúly az ideális testtömeg megtartásán, visszaszerzésén, valamint a vérlipidszint emelkedésének megelőzésén van.

 A cukorbetegek energiabevitele

 

 

A 2. típusnál az energiabevitel meghatározó. A cukorbetegek 80-85%-a elhízott, így az elhízás kezelésével, a kívánatos testtömeg elérésével jelentős javulás érhető el. Az elhízott cukorbeteg testtömegcsökkentő kezelésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, a sejtek inzulin- és cukorfelvevő képessége és hasznosítása, tehát a cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők szűnnek meg, illetve mérséklődnek. Az energiabevitel csökkentésének kedvező hatása függ a cukorbetegség fennállásának időtartamától. Régóta fennálló cukorbetegség esetén a kedvező hatás kisebb. A diéta energiatartalmának csökkentése mindig mérsékelt legyen, és minden esetben a kezelőorvos írja elő.

Szénhidrátok

 

Az étkezés utáni vércukorszint alakulása elsősorban a táplálék szénhidrátmennyiségétől függ, valamint attól, hogy milyen gyorsan emésztődik és szívódik fel a szénhidrát a véráramba. A szénhidrátok emésztése és felszívódása viszont nagymértékben függ a táplálékkal együtt fogyasztott fehérjék, zsírok és élelmi rostok mennyiségétől. Ezek lassítják a szénhidrát felszívódását, azaz ilyenkor az étkezést kisebb vércukor-emelkedés és laposabb vércukorgörbe követi, mintha ugyanennyi szénhidrátot fogyasztanánk a fent említett anyagok nélkül.

A leggyorsabb és legnagyobb vércukorszint-emelkedést a szőlőcukor, a glükóz váltja ki. A keményítőben gazdag élelmiszerek – a kenyér, a burgonya, stb. – a cukoréhoz hasonló vércukorgörbét eredményeznek.

Az egész napra előírt szénhidrátmennyiséget több tényező befolyásolja, pl. a cukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása. Minden cukorbetegnek más tehát az ún. szénhidrát-toleranciája, a szénhidrát-felhasználó képessége. Az 1-es típusú cukorbetegség sokszor éppen a bőséges szénhidrátbevitel gyakorol kedvező hatást a cukorbetegek egy részének anyagcseréjére, ha egyidejűleg élelmi rostban is gazdag. A 2-esben viszont a nagy szénhidrát- és élelmirost-tartalmú diéta hatása egyénenként változó.

Szénhidrátforrások:

Rizs: értékes élelmi anyag, de szénhidráttartalma nagy, heti egy köret (kb. 40 gramm) fogyasztása javasolt.
Liszt: jelentős fehérje, vitamin- és ásványisó-tartalommal, szénhidráttartalma nagy. Sűrítéshez, rántáshoz nem javasolt a használata.
Száraztészták: szénhidráttartalmuk nagy (75/100 g). Köretként 60 grammot célszerű fogyasztani (a megszokott 80-100 gramm helyett.)
Kenyér, péksütemények: (50/100 g), Fehérje, vitaminok, ásványi anyagok találhatók bennük; teljes kiőrlésű lisztből élelmi rostban is gazdagok. A zsemle szénhidráttartalma 30 g/db, a diabetikus búzatöretes kenyéré 23.
Hüvelyes főzelékek: ha nem püréformában fogyasztjuk őket, lassan felszívódó szénhidrátként viselkednek.
Burgonya: (20/100 g) kisebb mennyiségből készült köret, ill. a hagyományosból készült leves hetente többször is ajánlható.
Zöldség- és főzelékfélék: szénhidráttartalmuk kicsi, de vitaminokban, ásványi sókban, élelmi rostokban gazdagok és változatosan elkészíthetők. A levesek, főzelékek készítésénél mondjunk le a rántásról!

Gyümölcsök: lásd zöldségek, néhány kivétellel. Naponta többször fogyaszthatók, nincs bennük sok cukor, és az élelmi rostoknak köszönhetően lassan bomlik.
Tej, tejtermékek: fél liter tejben 25 g tejcukor található. A tej kalcium- valamint A- és D -vitamintartalma jelentős. A sajtok szénhidráttartalma kicsi. Az elfogyasztott tejtermékek mennyisége a zsírtartalomtól függ.
Húsok, belsőségek: szénhidráttartalmuk elhanyagolható; a májé 3g/100g, viszont nagy a koleszterintartalma!

Fehérjék 

A fehérjebevitel csak akkor korlátozandó, ha a cukorbetegséghez a veseműködés zavara is társul. Ezen kívül több tényezőtől függ: életkor, terhesség, szoptatás, idült, súlyos leromlással járó betegség, lábadozás. A zsírszegény fehérjeforrások a legideálisabbak, állati és növényi eredetűek egyforma arányban legyenek jelen.

Zsírok

 

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek hajlamosak az érelmeszesedés különféle formái iránt, az érelmeszesedés pedig szoros összefüggésben van a zsírbevitellel. Az egészséges táplálkozás során a bevitt táplálék 30%-a származhat zsírokból, ennél azonban többnyire többet fogyasztunk. A cukorbetegeknek a fenti összefüggések miatt különösen törekedniük kell a zsírszegény étrend összeállítására. Előtérbe kell helyezni a zsírszegény tej, tejtermékek, húsok fogyasztását, a zsír nélküli ételkészítést. Részesítsük előnyben a telítetlen zsírsavakat, fogyasszunk heti kétszer-háromszor tengeri halat. Ha szükséges, orvos határozza meg a zsírbevitelt.

Élelmi rostok

 

Jelenlétükben a szénhidrátok lassabban, a zsírok kisebb mértékben szívódnak fel. Nagyon fontos a megfelelő rostbevitel szempontjából a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Kávé, tea, alkohol

 

Kávé, tea: A koffein gyakorlatilag nem emeli a vércukorszintet, fogyaszthatók, ha egyéb betegség miatt nem ellenjavallt.

Alkoholos italok: a nagy mennyiségben cukrot tartalmazók mindenképpen kerülendők. Európai diétás ajánlások szerint napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása cukorbetegek esetében hozzájárulhat az érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni az alkohol magas energiaértékéről sem: fokozott mértékben történő fogyasztásuk a testtömeg nemkívánatos gyarapodását is eredményezheti!

Cukorbetegség kezelése

cukorbetegseg_kezelese.jpg

A betegség kezelése a tudományos álláspont szerint egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésének a célja, hogy a vércukorszint, amennyire lehet, megközelítse a normál értéket, amivel megelőzhető a szövődmények kialakulása. Ha túlságosan nagy falatnak tűnik az Ön számára a cukorbetegség kezelése, fontos, hogy lépésről-lépésre nézzen szembe a feladattal, és tudja, hogy nem Ön az egyetlen ezzel a bajjal. A cukorbetegség kezelésében szorosan együtt fog tudni működni orvosával, esetleg egy dietetikussal (táplálkozási szakember) is. A vércukorszint folyamatos ellenőrzése A kezelési tervtől függően szükségessé válthat, hogy a vércukorszintet a szükséges gyakorisággal (naponta vagy néhány havonta) ellenőrizze és az eredményeket rögzítse. Ez a rendszeres ellenőrzés az egyetlen módja annak, hogy meggyőződjön arról, hogy vércukorszintje a kívánt tartományon belül mozog.


A VÉRCUKORSZINTET BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A vércukorszint kiszámíthatatlannak tűnő módon változékony, ismertek viszont azok a hatások, amelyek befolyásolják.

Étkezés. Az, hogy mit és mennyit eszik, befolyásolja a vércukorszintet. A vércukorszint jellemzően étkezés után egy-két órával a legmagasabb. Fizikai aktivitás. A mozgás csökkenti az izmok inzulinigényét, így minél aktívabb életet él, annál alacsonyabb lehet a vércukorszintje.

Gyógyszerek. Sok gyógyszer befolyásolja a vércukorszintet, ezáltal időről időre felül kell vizsgálni a cukorbeteg által szedett összes gyógyszert ebből a szempontból.

Betegségek. Egy megfázás vagy más betegség a szervezetben olyan hormonok felszabadulásához vezethet, amelyek emelik a vércukorszintet.

Alkohol. A máj az alkohol lebontásához glükózt használ fel, amelyet külső glükózforrás hiányában saját raktára terhére biztosít. Emiatt az alkohol önmagában fogyasztva kimerítheti a máj glükózraktárát, amivel órákra csökkentheti a vércukorszintet. Ez veszélyes mértéket általában csak alultáplált egyéneken illetve 1-es típusú cukorbetegeken érhet el. Az alkohol ugyanakkor energiahordozó, ezért szénhidrátgazdag (a szénhidrátok cukrokból állnak) táplálékkal együtt fogyasztva az alkohol tovább növeli a kalóriabevitelt, így növeli a vércukorszintet. Jelentős mennyiségű alkohol (fent említett összetett hatása miatt) kiszámíthatatlanná teszi a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek hatását, cukorbetegségben tehát különösen fontos az alkoholfogyasztás mérséklése.

Stressz. Huzamosabb ideig fennálló stressz hatására a szervezetben felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) gátolják az inzulin hatását és növelik a vércukorszintet. Nők esetén a hormonszint változása. A női hormonok szintjének változása a menstruációs ciklus során befolyásolhatja a vércukorszintet, ez különösen feltűnő lehet a menstruáció előtti héten. A gyógyszerelésen gyakran menopauza után is változtatni kell. A napi vércukorszint monitorozás mellett orvosa javasolhat rendszeres glikozilált hemoglobin (A1C) vizsgálatot, hogy felmérje a megelőző két-három hónapbeli átlagos vércukorszintet. Az egyszerű vércukorszint mérésnél a glikozilált hemoglobin meghatározás jobban jelzi, összességében mennyire megfelelő a cukorbetegség kezelésre.


Ha Ön cukorbeteg lett, nem kell attól tartania, hogy egész életében unalmas, ízetlen ételeket kell fogyasztania, mindössze alacsony szinten kell tartania étrendjében a kalóriadús élelmiszereket (főleg az édességet) és mérsékelt szinten az állati eredetű termékeket. Tulajdonképpen ez olyan diéta, amely a család egészséges tagjai számára is a legkedvezőbb. Ettől függetlenül nem könnyű megtanulni, miből mennyit ehet, és főleg nem könnyű azt következetesen megtartani. Ehhez dietetikusok nyújthatnak Önnek segítséget.

 Mindenkinek szüksége van a rendszeres aerob (fokozott pulzus- és légzésszámot okozó) tornára, ami alól a 2-es típusú cukorbetegek sem kivételek. Kérje ki orvosa véleményét a mozgással kapcsolatosan, ezt követően válasszon egy vagy néhány olyan tevékenységet, amit Ön is élvez (pl. gyaloglás, úszás, biciklizés)! A legfontosabb, hogy a mozgás a napirend részévé váljon. Célozzon meg legalább 30 perces sportolást a hét minden vagy legalábbis a legtöbb napjára! Gondoljon arra, hogy a mozgás természetes módon csökkenti a vércukorszintet! Abban az esetben, ha egy ideje már nem mozgott rendszeresen, kezdje lassan és csak fokozatosan növelje a terhelést. Különösen fontos a fokozatosság abban az esetben, ha Ön inzulint kap. Ebben az esetben vigyázzon azokkal a sportokkal, amelyekben rosszulléte esetén megsérülhet vagy más módon veszélybe kerülhet (pl. úszás)! Gyógyszeres kezelés Bár egyes 2-es típusú cukorbetegeknél elegendő a megfelelő étrend és életmód betartása, sok esetben szájon át szedhető gyógyszerekre, illetve inzulinra van szükség. Sok szájon át adható gyógyszer áll rendelkezésre a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Egyes gyógyszerek serkentik az inzulintermelést, mások gátolják a májban a glükóz előállítását illetve felszabadítását raktározott formájából (glikogén), és vannak olyanok is, amelyek gátolják a cukrok felszívódását a bélből.

A legmodernebb szerek a sejtek inzulinnal szembeni érzékenységét fokozzák.  Előrehaladott esetben szükség lehet inzulinkezelésre is. Mivel a gyomorban levő enzimek lebontják a szájon át bevitt inzulint, ezért azt injekció útján kell a szervezetbe juttatni. A bejuttatás többféleképpen történhet: hagyományos tűvel és fecskendővel, egy inzulinadagoló "pen" segítségével (ami úgy néz ki, mint egy golyóstoll), valamint inzulinpumpával. Ez a pumpa egy mobiltelefon nagyságú, a testen kívül hordható készülék, melynek inzulintartályát egy cső köti össze egy a bőr alá beültetett katéterrel. A pumpát úgy programozzák, hogy automatikusan meghatározott mennyiségű inzulint juttasson a has bőre alá. A beadandó mennyiség természetesen változtatható az étkezések illetve a mozgás függvényében. Számos típusú inzulinkészítmény áll rendelkezésre, vannak gyors és rövid hatású, közepesen gyors és közepesen hosszú hatású, elnyújtott hatású, valamint kevert készítmények. Napjainkban az USA-ban már forgalomban van por alakú inhalációs (belégzésre szánt) inzulin is, ami a tüdőn keresztül szívódik fel a vérbe. Az inhalációs inzulin gyors hatású és általában étkezés előtt alkalmazandó. Ezzel persze csak a rövid hatású inzulin váltható ki. Az, hogy az Ön esetében milyen gyógyszerre van szükség, sok tényező függvénye (vércukorszint, életmód, más egészségügyi problémák jelenléte). Előfordulhat, hogy orvosa kombinálni fogja a fenti szereket.

Összefoglalva elmondható, hogy az alábbiak alkalmazása javasolt cukorbetegség kezelése során

Diéta és testmozgás: a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének alapja. Célja normalizálni a testsúlyt olyan étrend segítségével, melyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő arányban vannak jelen. 1-es típusú cukorbajban fontos az inzulinkezelés és a diéta összehangolása.

 

Orális antidiabetikumok: A tabletták csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében játszanak szerepet. Egyes típusaik az inzulinérzékenységet fokozzák, mások az inzulintermelést, egy harmadik csoport a szénhidrátok felszívódását lassítja.

 

Inzulin: Az inzulinkezelés beállítása felelősségteljes, különös ismereteket igénylő szakorvosi feladat. A mai kiváló készítmények mellett a beteg kilátásai jelentősen javultak. Az inzulin bejuttatása a szervezetbe napjában több alkalommal a bőr alá adott injekcióval történik. Egyes esetekben lehetőség van az inzulint a bőr alá folyamatosan adagoló pumpa alkalmazására. Az alternatív bejuttatási módok (pl. belélegzés) még kísérleti fázisban vannak.

A cukorbetegség az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti. Az egyre korszerűbb tabletták, inzulinok és adagolási módszerek térhódításával a betegek kezelése és így együttműködési készsége jelentősen javult, mely egyre javuló életkilátásokat is von maga után.

Az 1-es típusú cukorbetegség inzulinhiányos állapot, ezért a kezelést annak pótlása jelenti. A korszerű inzulinkezelés lehetővé teszi, hogy a kezelés a lehető legjobban illeszkedjék a páciens életviteléhez.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelésének célja egyrészt a heveny, életet veszélyeztető anyagcsere felborulásának, a ketoacidózisnak a kivédése, másrészt pedig a hosszú távú szövődmények megelőzése. Számos nagy vizsgálat igazolta, hogy szoros anyagcserekontrollal a szövődmények kialakulása megelőzhető. Ehhez a kezelés három alapvető összetevőjét, az étrendet, a testmozgást és az inzulinkezelést kell összhangba hozni. Ezt a három komponenst lovakként ábrázolja az amerikai Joslin emlékérem, melyeket a hátukon állva hajt a páciens. Ezt az érmet kapják azok a cukorbetegek, akiknél a betegség 50 éve fennáll, és ezzel együtt igazoltan szövődménymentesek. És kapott már diabeteses ilyen érmet, tehát igenis van lehetőség a betegség kordában tartására!

Étrend

1-es típusú cukorbetegségben az étrend összetétele nem kell, hogy számottevően különbözzön attól, mint amit egy hasonló korú és testsúlyú nem cukorbeteg személynek egészséges étrendként javasolnánk. Az elfogyasztott ételnek fedeznie kell a tápanyag- és energiaszükségletet, ezen kívül a kívánatosnál alacsonyabb testsúly esetén némi energiatöbbletet. Túlsúly esetén pedig az energia-bevitelt kell csökkenteni.
Tápanyag-összetétel szempontjából szövődmények nélküli cukorbeteg számára ugyanazt tudjuk javasolni, amit mindenki másnak: a bevitt energia több mint felét szénhidrátból célszerű fedezni, a zsírbevitel ne haladja meg a 30, a fehérje a 20%-ot. Ezen belül előnyben részesítendőek az alacsony glikémiás indexű (a vércukrot lassabban emelő) szénhidrátok, a zsírok közül pedig a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazóak (növényi zsiradékok, halolaj). Fontos a megfelelő rostbevitel is.
Amiben az étrend mégis különbözik, az leginkább az előre tervezés. Az étel szénhidrát-tartalma csak akkor tud beépülni a szervezetbe, ha megfelelő mennyiségű inzulint is beadnak mellé. A kezelési lehetőségek bővülésével egyre inkább lehetőség van arra, hogy az inzulinkezelést alakítsuk az életmódhoz és az étrendhez, nem pedig fordítva, de bizonyos szabályokat mindenképpen be kell tartani. Az ennivaló szénhidrát-tartalmának arányban kell lennie a beadott inzulinnal, mert ha az inzulin túl sok, a vércukor az élettanilag kívánatos tartomány alá esik. Ekkor rosszullét vagy akár eszméletveszés is bekövetkezhet. Ha viszont a bevitt szénhidrát túl sok, a vércukor magasra szökik. Ez alapján egyértelmű, hogy egy cukorbetegnek nem csak azt kell tudnia, mikor eszik, hanem azt is, hogy mit, sőt azt is, hogy az adott étel mennyi szénhidrátot tartalmaz, valamint azt is, hogy az adott szénhidrátmennyiséghez mennyi inzulin adása szükséges.

Táplálkozás

A szervezet inzulinérzékenysége - egyébként egészségesekben is - napszaki ingadozást mutat: A legmagasabb délben, a legalacsonyabb reggel, vacsoraidőben pedig az előző kettő között van. Ez azt jelenti, hogy a legnagyobb mennyiségű szénhidrátot délben célszerű fogyasztani, míg a legkevesebbet reggel. Az étkezések száma és elosztása, a pontos mennyiségek megtervezéséhez fontos a diabetológus orvos, dietetikus team segítségének igénybe vétele. A rendszeresség, a sok számolgatás elsőre bonyolultnak tűnik, de 1-2 hét gyakorlás után szinte automatikussá válik. Megszokott ételeink szokásos adagját mérjük le diétás mérlegen, majd tápanyagtáblázat segítségével határozzuk meg energia- és szénhidrát tartalmát. Hamarosan már ránézésre megfelelő pontossággal képesek leszünk ezt megmondani. Azért, ha csak lehet, mérni kell, és évente egyszer érdemes egy intenzívebb "mérős" hetet tartani a szemmérték megfelelő beállításához.

Inzulinkezelés

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelése inzulin adása nélkül nem képzelhető el. Rendszerint létezik ugyan a betegség felfedezése után egy időszak, amikor nagyon kevés inzulinra van szükség. A betegséget nehezen elfogadó személyekben ilyenkor kétely ébredhet a diagnózis helyessége, illetve az inzulinkezelés szükségessége felől. Ezt az időszakot remissziónak (angol nyelvterületen honeymoonnak, azaz mézesheteknek) nevezik. Létrejöttének magyarázata az, hogy a cukorbetegség tüneteinek felléptekor még nem pusztult el a teljes â-sejt állomány, de a meglevő sejtek működését a nagyon magas vércukorszint gátolja. A vércukorszint normalizálása után ezek a sejtek ismét működni kezdenek, és a saját inzulintermelés miatt kevesebb külső inzulinbevitelre lesz szükség. Ez az állapot hetekig, hónapokig tarthat, de a szigetsejtek pusztulását előidéző folyamat sajnos nem áll meg, és a teljes pusztulás teljes inzulinhiányhoz fog vezetni. Ezért fontos a folyamatos vércukor-önellenőrzés és az inzulinkezelés fenntartása.
Az inzulinkezeléssel kapcsolatban fontos tudni, hogy az inzulin egy fehérje, így szájon át nem adható, mert a fehérjéket bélrendszerünkben egyszerűen megemésztjük, azok lebomlanak. Ezért van szükség a szúrásra, így juttatható be a hiányzó hormon a szervezetbe lebomlás nélkül.

Ahány beteg, annyi inzulinkezelési séma?

Többféle inzulinkezelési séma létezik, a gondozó diabetológus megpróbálja a páciens életvitelének leginkább megfelelőt kiválasztani. A változó életvitelhez legjobban az ún. intenzifikált (vagy intenzív) kezelési forma illeszkedik. Ilyen kezelés mellett naponta egyszer vagy kétszer történik ún. bázisinzulin adása, valamint a főétkezésekhez rövid hatású inzulin adása. Bázisinzulinnak nevezik azt az elhúzódó felszívódású készítményt, ami az alap (szénhidrátbevitel nélküli) inzulinszükségletet biztosítja. Ilyen készítmények az ún. NPH (neutrális protein Hagedorn) inzulinok, amelyben az inzulin felszívódását magas cink- és fehérje-tartalmú szuszpenzió nyújtja el. Ezeknek a hatástartama 16-18 óra, és körülbelül 6-8 óra után kisebb csúcshatással rendelkeznek. Újabban forgalomba kerültek tartós hatású inzulin-analógok is, ahol magának az inzulinmolekulának változtatták meg úgy a szerkezetét, hogy a bőr alól lassabban és egyenletesebben szívódjon fel. Ezek a készítmények közel 24 órás hatástartamúak, csúcshatással nem kell számolni.
A főétkezésekhez adott inzulin lehet reguláris inzulin vagy inzulin-analóg. A reguláris inzulin (az az inzulin, amit a hasnyálmirigynek kellene termelni) a bőr alatti kötőszövetben hatos csoportokba rendeződik, ami a felszívódást elnyújtja. Ennek az inzulinfajtának a hatástartama 6-8 óra, míg csúcshatása 1 óra körül van. Ez azt jelenti, hogy a beadás és az étkezés megkezdése között mintegy fél órát kell várni, hogy elkezdjen felszívódni. A 6-8 órás hatástartam miatt a főétkezés után nagyjából 3 órával ún. kisétkezésre (a főétkezésnél alacsonyabb szénhidrát-tartalmú étkezésre - tízóraira, uzsonnára, utóvacsorára) is szükség van. Az egymásba érő hatásgörbék miatt az étkezések időpontja viszonylag kötött.
Rugalmasabban kezelhetőek az inzulin-analógok, amelyeknél a molekulát úgy változtatták meg, hogy ne rendeződjön hatos csoportokba, így felszívódása azonnal megkezdődhet, és hatástartama sem hosszabb 1,5-2 óránál. Ez azt jelenti, hogy az inzulin beadása után nem kell várni, és kisétkezésekre sincs szükség. Intenzív inzulinkezelés esetén az étkezésekhez beadott inzulin mennyiségét a páciens változtathatja a tervezett szénhidrát bevitel és testmozgás, valamint az aktuálisan mért vércukorérték függvényében. Ahhoz, hogy erre képes legyen, nagyon fontos a betegoktatás, amelynek során a gondozó team és a beteg együtt feltérképezik, melyik napszakban mekkora étkezéshez mennyi inzulin szükséges, és ezt hogyan befolyásolja a fizikai aktivitás.
Az intenzív inzulinkezelés előnyeit nem mindenki képes kihasználni, ilyenkor lehetőség van úgynevezett fix adagú inzulinadagolásra. Fix adagolás mellett viszont az életmódot (étkezéseket, fizikai aktivitást) kell az inzulinhoz igazítani, és a változtatásokra nemigen van lehetőség. Ezért ezt fiatal, aktív 1-es típusú cukorbetegeinknél nem szívesen alkalmazzák.

Testmozgás

A fizikai aktivitás az inzulinhatást fokozza, úgy is mondják, hogy potencírozza. Vagyis ugyanakkora inzulinadag jobban csökkenti a vércukrot. Ezért ezt a tényezőt is figyelembe kell venni az anyagcsere-beállítás során. A nagyobb fizikai aktivitás lehetőség szerint tervezett legyen. A megelőző és az utána levő étkezés során az inzulinadagot csökkenteni és/vagy a szénhidrátbevitelt növelni szükséges. Hogy mennyivel? Ez még azonos sporttevékenység esetén is egyénről egyénre változik. A szokásos tevékenységek esetén első alkalommal körülbelül 10%-os változtatások javasolhatóak, majd mérni, mérni és mérni kell. Csak így derülhet ki, hogy a fizikai aktivitás vércukorcsökkentő hatása mennyi inzulincsökkentéssel védhető ki. Ami fontos, hogy mindig legyen kéznél ismert mennyiségű szénhidrátot tartalmazó szénhidrátcsomag (10-15 g szénhidrát), amellyel vércukor-esés esetén közbeléphetünk. Ez lehet egy falat keksz, kis csoki vagy egyéb ismert harapnivaló. A sport megkezdése előtt nagyon fontos a vércukormérés. 6,0 mmol/l érték alatt a hipoglikémia esélye nagy, ezért további szénhidrátbevitel és ismételt mérés szükséges. 14 mmol/l érték felett sporttevékenység szintén nem javasolt, mert ez nem megfelelő inzulinhatásra utal, és ilyenkor a mozgás akár tovább is emelheti a vércukorszintet, mert az aktivitás hatására a raktárakból előjön a cukor, de az izomsejt nem megfelelő inzulinhatás esetén nem képes azt felvenni.
Ne felejtsük el, nem csak a sportjellegű tevékenység befolyásolhatja az anyagcserét, hanem például az intenzív házimunka is (tavaszi nagytakarítás, ablakmosás, favágás).
Tartsuk szem előtt, saját anyagcseréjéért mindenki maga felelős! Az orvostól, a dietetikustól, a szakápolótól megkaphatjuk mindazokat az ismereteket, amelyekre szükségünk van, de az év 365 napján nem foghatják kezünket, meg kell tanulnunk a szabályokat saját magunkra adaptálni és alkalmazni. Ehhez pedig mérni kell! Minden új ételnek a szénhidrát-tartalmát, minden új tevékenységnek a vércukorra gyakorolt hatását.

2-es típusú diabéteszben az elsődleges gond nem az inzulin hiánya, ezért lehetőség van gyógyszeres kezelésre. A készítmények fokozhatják az inzulin-elválasztást, csökkenthetik az inzulinrezisztenciát vagy elnyújthatják a szénhidrát-felszívódást.

 

KEZELÉS SORÁN ALKALMAZOTT GYÓGYSZEREK

Biguanidok - metformin

 

 

A metformin a biguanidoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A csoport alapvegyülete a kecskerutából származik, melyet már évszázadokkal ezelőtt használtak a cukorbetegség kezelésére. Ebből a gyógyszercsoportból ma lényegében csak a metformint alkalmazzák. Forgalomban van még a buformin, de ennek hatékonysága jócskán elmarad a metforminétól, súlyos mellékhatások viszont gyakrabban lépnek fel. A metformin az utóbbi évtizedben az elhízott 2-es típusú cukorbetegek kezelésében az elsőként választandó szerré vált. Ennek oka, hogy egy 20 éven át végzett vizsgálat során a vércukor csökkentésén túlmutató előnyös tulajdonságokat találtak, különösen a késői nagyér-szövődmények és a testsúlyra gyakorolt hatás terén. A metformin az inzulinrezisztenciát csökkenti, azaz az inzulin hatékonyságát segíti elő. Önmagában alkalmazva rendszerint nem csökkenti a vércukrot a normál tartomány alá, így nem kell tartani például attól, hogy sportolás közben leesik a vércukor. Szedése mellett tehát bátran mozoghatunk anélkül, hogy többletszénhidrátot kellene bevinnünk. Kismértékben csökkentheti az étvágyat, ami nem kedvezőtlen. Kedvező a hatása a vérzsírokra és a vér túlzott alvadékonyságára is.

A szedés első hetében okozhat átmeneti hasmenést, ettől nem kell megijedni, ez a gyógyszer szedésének abbahagyása nélkül is általában magától szűnik. Hogy ez a mellékhatás minél kevésbé legyen súlyos, az adagolást rendszerint kis adaggal (napi 1x500 mg) kezdik, és a hasmenés abbamaradása után fokozatosan emelik fel a szükséges dózisra. A napi céldózist rendszerint két vagy három részletben kell szedni, a főétkezések első falatjával. Ha valamilyen okból koplalnunk kell, a gyógyszert se vegyük be.

A biguanidok extrém ritka, de súlyos mellékhatása lehet az ún. laktát-acidózis, amikor tejsav szaporodik fel kóros mennyiségben a vérben. Ez a mellékhatás metformin mellett alig fordul elő, akkor sem váratlanul, hanem valamilyen kiváltó tényező hatására. A leggyakrabban ez lázas betegség lehet. Ilyenkor metformin tartalmú gyógyszerünket hagyjuk ki, és forduljunk kezelőorvosunkhoz. Az érpályába adott röntgen-kontrasztanyagok befolyásolhatják a metformin ürülését. Ezért ha ilyen vizsgálatra kerül sor, a metformint előtte 48 órával ki kell hagyni. Ilyen vizsgálatok közé tartozik a vesefestés (pyelographia), a CT és a különböző érfestések (angiographiák).

Acarbose

Az acarbose a szénhidrátok bontását lassítja a bélben, így azok felszívódása elhúzódik, a vércukor lassabban emelkedik, ezért azt a betegek károsodott inzulin-elválasztása is követni tudja. A szénhidrátokat bontó egyik enzimet gátolja időlegesen a bélfalban. Szedése mellett testsúlygyarapodás nem várható, a fogyás nem ütközik nehézségbe, ezért túlsúlyos cukorbetegek számára szedése igen kedvező. Inkább az étkezés utáni vércukorértéket befolyásolja. Önmagában adva akkor igazán hatékony, ha közel normális éhgyomri vércukor mellett, étkezés után jelentős emelkedést tapasztalunk. Szedése a főétkezés első falatjával történik. Kellemetlen mellékhatása lehet, hogy a le nem bomlott szénhidrátok a vastagbélbe kerülve bakteriális erjedésen mennek át, s ez a folyamat gázképződéssel jár. Hogy ez a bélgáz-képződés ne legyen elviselhetetlen, rendszerint kis adaggal érdemes kezdeni a kezelést, és fokozatosan emelik, hogy a szervezet alkalmazkodni tudjon a gyógyszerhez.

A gyógyszer a bélcsatornából nem szívódik fel, ezért súlyos mellékhatása nincs. Önmagában nem csökkenti a normál tartomány alá a vércukrot. Ha kombinációban alkalmazzák az inzulinnal vagy szulfanilurea típusú gyógyszerrel, és alacsony vércukor (hipoglikémia) fordul elő, figyelembe kell venni a szénhidrátbontás gátolt voltát, azaz a vércukor korrekciója csak szőlőcukorral lehetséges, ami lebomlás nélkül szívódik fel a tápcsatornából.

Szulfanilureák

Az inzulin csökkent hatékonyságát a szervezet saját inzulintermelésének fokozásával is ellensúlyozhatjuk. A legelterjedtebb ilyen gyógyszercsoport a szulfanilureák csoportja. Az ide tartozó, forgalomban levő vegyületek a glibenclamid, a gliclazid, a glimepirid és a gliquidon. Ezek a szerek a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek inzulin-elválasztását serkentik. Ezért csak addig hatékonyak, amíg van működő béta-sejt. A 2-es típusú cukorbetegség előrehaladásával előfordulhat, hogy ezek a sejtek "kiégnek", nem serkenthetőek.

A szulfanilureákat reggeli, ritkábban reggeli és vacsora előtt kell bevenni, az étkezés megkezdése előtt mintegy fél órával. Délben nincs értelme újabb gyógyszeradag bevételének, mert a reggeli gyógyszer hatása még bőven tart, bármelyik készítményt is szedjük. Ezekre a gyógyszerekre különösen jellemző, hogy csak akkor vegyük be őket, ha enni is fogunk, mert az inzulin-elválasztást mindenképpen serkenteni fogják, és étkezés nélkül a vércukor leesik (hipoglikémia). Szedésük mellett kisétkezésre (tízórai, uzsonna) is szükség lehet, különösen glibenclamid mellett. Hatásuk elhúzódó, ezért az általuk okozott hipoglikémia is elhúzódó lehet. Az előírt adag nem változtatható szabadon, a kezelőorvossal történő konzultáció nélkül. Ezért ha szulfanilurea szedése mellett tervezünk jelentősebb testmozgást, gondoskodnunk kell megfelelő pótlólagos szénhidrátbevitelről, a tervezett testmozgás intenzitásának megfelelően.

Glinidek

A glinidek a szulfanilureákhoz hasonló vegyületek, ugyanúgy a béta-sejtek inzulintermelését fokozzák, de hatásuk hamarabb alakul ki, és rövidebb ideig tart, lényegében egy főétkezés idejéig. Szlogenjük: "veszem, ha eszem", azaz ha véletlenül kimarad egy étkezés, akkor sem kell alacsony vércukortól tartani, ha a gyógyszert nem vesszük be. Magyarországon a repaglinid és a nateglinid van törzskönyvezve. Rövidebb hatástartamuk miatt kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) nincsen szükség, és hipoglikémia is kisebb valószínűséggel alakul ki. Megfelelően beállított adagolás mellett testsúlygyarapodástól nem kell tartani.

Thiazolodinenionok (glitazonok)

Ezek a gyógyszerek a közelmúltban kerültek bevezetésre, Magyarországon a rosiglitazon van forgalomban. A szervezet inzulinérzékenységét fokozzák, elősegítik az inzulinhatást a zsír- és izomszövetben, így lehetővé teszik, hogy a megtartott inzulintermelés elegendő legyen. Ezek a szerek így a cukorbetegséget kiváltó alapelváltozást korrigálják. A glitazonokat naponta egyszer vagy kétszer kell szedni étkezéskor, azaz koplaláskor kihagyandóak. Mellékhatásként ritkán előfordulhat fejfájás, arra hajlamosaknál vízvisszatartás (ödéma), esetleg testsúlygyarapodás. Ezek a mellékhatások rendszerint jól kontrollálhatóak. A kezelés várható előnye miatt nem célszerű a gyógyszerszedés abbahagyása, ha panaszunk lenne, inkább konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Az egyik korábbi, forgalomból kivont készítmény esetében ritkán előfordult májkárosodás. Ettől az újabb készítmények esetében nem kell tartani, de a májfunkciót célszerű rendszeresen ellenőrizni.

Gyógyszerkombinációk

Az ismertetett öt gyógyszercsoport tagjai egymással és a rosiglitazon kivételével inzulinnal is szabadon kombinálhatóak. Egy gyógyszercsoport több tagjának együttes alkalmazása (pl. kétféle szulfanilurea szedése) viszont nem jár hatásnövekedéssel, csak a mellékhatások számának gyarapodásával, ezért értelmetlen.
Hazánkban egyetlen fix antidiabetikum-kombináció (egy tablettában két hatóanyag) létezik, ez a rosiglitazon és a metformin kombinációja, amely három hatáserősségben került forgalomba. A két szer két ponton támadva csökkenti az alapproblémát jelentő inzulinrezisztenciát, és a metformin képes ellensúlyozni a rosiglitazon esetleges testsúlynövelő hatását.

A gyógyszeres kezelés túlsúlyos, 2-es típusú cukorbeteg esetén rendszerint metforminnal vagy acarbossal indul, ez egészíthető ki glitazonnal, szulfanilureával vagy gliniddel. Ha a normális vércukorérték 2-3 gyógyszerből álló kombináció maximális adagjával sem érhető el, az azt jelzi, hogy a szervezet saját inzulintermelése nem elegendő, inzulinkezelésre kell áttérni, mellyel a következő fejezet foglalkozik.

Cukorbetegség tünetei férfiaknál

cukorbetegseg-tunetei-ferfiaknal.jpg

Mérés nélkül senki nem tudja megállapítani, hogy mennyi a vércukra. Egy cukorbeteg észlelhet fizikai tüneteket (rendkívüli szomjúság, gyengeség, ájulás stb), ha a vércukorszint túl magas vagy túl alacsony. Azonban vannak olyanok, akiknél nincsenek tünetek, valamint a magas vagy alacsony vércukorszint okozta tünetek gyakran nagyon hasonlóak, ezért nehéz eldönteni, hogy mit jelentenek. A mérés az egyetlen megbízható módja a vércukorszint követésének.

A cukorbetegség tünetei lehet a férfiaknál, hogy csökken a szexuális teljesítménye. Sajnos, a cukorbetegség a szexuális életre is negatívan hathat, különösen a férfiak esetében okozva látványos potenciaproblémát – merevedési zavart, nemzőképtelenséget. A gondok okát nem feltétlenül a cukorbetegségben látja a beteg, első nekifutásra talán még az orvos sem, különösen akkor nem, ha a páciens regisztrálatlan cukorbeteg. A feltáratlan helyzet idegesítő, olyannyira, hogy az illető már e feszültség miatt sem tud „teljesíteni”

A cukorbetegség kétségkívül okozhat potenciazavarokat, de az is igaz, hogy nem mindegyik cukorbeteg férfinál jelentkeznek azonnal a nemkívánatos tünetek, sőt előfordulhat, hogy cukorbeteg valaki, de nem emiatt sérült a szexuális egészsége. Az elsődleges problémát a férfiak pszichés beállítottsága okozza, az, hogy számukra a merevedési képesség, vagy a nemzőképesség elvesztése a legnagyobb csapás, mely érheti őket. Sokkoló, feldolgozhatatlannak tűnő szégyen, súlyos lelki fájdalom, mely, ha nem így élnék meg, akár azonnal gyógyítható is lehetne.

A nemkívánatos pszichés reakció nehezíti a kórkép helyes felállítását: nehéz az orvosnak megállapítani, hogy a problémák hátterében szervi, cukorbetegség miatti elváltozás, vagy funkcionális, pszichés elváltozás áll-e.

A diabétesz létrehozhat olyan idegi elváltozást, amely a potenciazavart okozza, de ha például reggel a vizeletürítés előtt merevedése van a betegnek, valószínűbb, hogy pszichés okok miatt nem képes a nemi aktusra.


A cukorbetegségre való hajlam családon belül öröklődhet, ami azt jelenti, hogy bizonyos embereknél nagyobb a kialakulás valószínűsége. Azonban rengeteg olyan cukorbeteg van, akinek a családjában korábban nem fordult elő a betegség. A testsúly és az életmód az a két tényező, amely a leginkább hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.

Az alacsony energiaszint és az éhségérzet - ami következménye a megemelkedett glükózszintnek - ingerlékennyé, idegessé tesz. Ha a glükóz szintje állandóan magas, az folyamatosan a nem megfelelő szinten tartja energiaszintünket és állandó idegességet okoz.

Cukorbetegség szövődményei

cukorbetegseg_szovodmenyei1.jpg

Milyen szövődményekkel jár  a cukorbetegség?

Túlnyomóan az 1-es típusú cukorbetegség rettegett kórképe ez. Legjellemzőbb tünetei a szomjazás, nagy mennyiségű vizelet ürítése, legyengülés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, (mely igen intenzív is lehet), izomgörcsök. Kezelése kórházi, nem ritkán intenzív osztályos feladat.

A másik eset, amikor inzulin-túlkínálat van, ilyenkor a szükségesnél kevesebb cukor található vérünkben. Leghamarabb agysejtjeink jeleznek, ha nincs elegendő tápanyag. Normális működésükhöz 1 mg/kg/perc glükóz jelenlétére van szükségük. Az alacsony cukorszintleggyakoribb tünetei a szívdobogás érzése, nyugtalanság, szorongás, izomremegés, izzadás, éhségérzet, zsibbadás érzése, hányinger, koncentrálási képtelenség, megváltozott viselkedés, meglassúbbodott mozgás és gondolkozás, agresszivitás. Ez az állapot is vezethet igen súlyos képhez, akár kómához is. Enyhébb esetekben terápiája igen egyszerű, mert cukor bevitelével rohamos javulás tapasztalható.

Ha a cukorbetegség évek óta fennáll, sokkal alattomosabb szövődmények kialakulására is számítanunk kell. Ezek szerteágazó, igen sok szervre kiterjedő betegségek lehetnek.

Megkülönböztetünk kis ereket érintő elváltozásokat, melyek elsősorban a szemet és vesét érintik. A cukorbetegség talaján kialakult szemideghártya-betegsége az ezt ellátó kapillárisok károsodása kapcsán alakul ki, több fokozaton keresztül haladva, az egészen enyhe, panaszokat nem okozó eltéréstől, végül üvegtesti bevérzéshez, ideghártya leváláshoz, vaksághoz vezethet.

A diabéteszes vesebetegség napjainkban is jelentős oka a cukorbetegek halálozásának, és a leggyakoribb oka a végstádiumú vesebetegségeknek. Itt elsősorban a szűrő funkciójú érgomolyagok károsodnak. A kialakult vesekárosodást, szinte biztosan követimagas vérnyomásmegjelenése.

A cukorbetegség idegeinket sem kíméli. A diabéteszre jellemző, úgynevezett mozgató és érző idegeket egyszerre érintő betegség jellegzetessége, hogy főleg végtagokon, elsősorban a lábakon jelentkezik, a test középpontjától távol, szimmetrikusan.

Ugyancsak károsodnak a zsigereinket beidegző, ún. autonóm idegek is. Ez a szív-érrendszeri, gyomor-, bélrendszeri, illetve urológiai problémákat okozhat.

Végezetül, de nem utolsó sorban elérkeztünk a cukorbetegség nagy ereket károsító hatásához. Ez elsősorban a magas vérinzulinszint és a sejtek inzulinnal szembeni csökkent érzékenysége kapcsán a felgyorsult érelmeszesedéssel és ezek szerveinket károsító hatásával van összefüggésben.

 2-es típusú cukorbetegséget könnyű figyelmen kívül hagyni a betegség korai stádiumában, ám a betegség az összes szervet érinti. A cukorbetegség az összes szerv működését hátrányosan befolyásolja, ide értve a szívet, az ereket, az idegeket, a szemet és a vesét. Ha sikerül a vércukorszintet a normális tartományban tartani, drámaian csökken a szövődmények kialakulásának kockázata. 

Rövidtávú szövődmények A súlyos 2-es típusú cukorbetegség rövid távú szövődményei azonnali beavatkozást igényelnek. Ilyenek lehetnek: Kiugró vércukorszint A vércukorszint számos okból kifolyólag megemelkedhet, pl. ha Ön túl sokat evett, ha beteg, vagy ha nem vesz be elegendő vércukorszintet csökkentő gyógyszert. Ha Önnek már volt kiugróan magas vércukra, ellenőrizze gyakran a vércukorszintjét és figyeljen a magas vércukorszintet jelző tünetekre: a gyakori vizelésre, a fokozott szomjúságra, a szájszáradásra, a homályos látásra, a fáradtságra és az émelygésre. Ha Önnél kiugróan magas vércukorszint alakult ki, módosítani kell az étkezés rendjén, a gyógyszereken vagy mindkettőn. Mivel a nagyon magas vércukorszint az életet is veszélyezteti, ha Önnél ilyen előfordult vagy gyanúja van rá, feltétlenül keresse fel orvosát!

A ketonszint emelkedése a vizeletben (diabéteszes ketoacidózis) A 2-es típusú diabétesz előrehaladott állapotában (amikor már elégtelen az inzulintermelés) alakulhat ki nem megfelelő kezelés esetén. Abban az esetben, ha a sejtek éheznek, nem kapnak elegendő energiát, a szervezet elkezdi lebontani a zsírtartalékot, ami olyan anyagcseretermékeket (savakat, ketonokat) eredményez, amelyek nagy mennyiségben veszélyesek. Tünetei: étvágytalanság, émelygés, hányás, láz, hasfájás, izzadás, a lehelet acetonszagú (némileg gyümölcsre emlékeztető szagú). Van lehetőség a vizelettel ürülő ketonok kimutatására vény nélkül kapható tesztcsík segítségével. Ha a vizeletben ketonok jelennek meg, azonnal keresse fel orvosát! Alacsony vércukorszint Akkor fordulhat elő, ha a beteg vércukorszint-csökkentő gyógyszeres kezelést kap. A vércukorszint több okból kifolyólag a normális tartomány alá csökkenhet, pl. egy étkezés kihagyása miatt, fokozott fizikai aktivitás hatására (ami csökkenti az inzulinigényt) vagy a vércukorszintet csökkentő gyógyszer (az inzulin termelését, felszabadulását fokozó szer vagy inzulin) túladagolása következtében. Ellenőrizze rendszeresen a vércukorszintjét és figyeljen az alacsony vércukorszintet jelző tünetekre: éhség, izzadás, remegés, gyengeség és bizonytalanságérzés. Később kialakuló tünetek az elkent beszéd, az álmosság és a zavartság. Abban az esetben, ha éjszaka alakul ki Önnél alacsony vércukorszint, előfordulhat, hogy teljesen átizzadva, fejfájással ébred. 

Idővel a cukorbetegség károsíthatja a szívet, az ereket, a szemeket, a veséket és az idegeket.

 • A cukorbetegeknél a szívroham és az agyvérzés két-háromszorosára nőtt 
 • A csökkent véráramlással kombinálva a lábfejben lévő neuropathia (idegkárosodás) növeli alábfekélyek, a fertőzés és a végtagi amputáció szükségességét.
 • A diabeteses retinopátia a vakság egyik fontos oka, és a retina kis véredényeinek hosszú távú felhalmozódása következtében alakul ki. A globális vakság 2,6% -a tulajdonítható a cukorbetegségnek 
 • A cukorbetegség a veseelégtelenség egyik vezető oka 

Cukorbetegség okai

cukorbetegseg-okai.jpg

A cukorbetegség okai

Az 1-es típusú diabétesz pontos okait nem ismerjük. Feltételezések szerint e cukorbetegség kialakulásában a genetikai hajlam és egyes vírusok is szerepet játszanak, de feltételezik az autoimmun eredetet is.

A 2-típusnál bizonyos rizikótényezők fennállása esetén várható a betegség megjelenése. Ilyen rizikótényezők az elhízás, a magas vérnyomás (tehát elsősorban az életmódmódunkkal áll összefüggésben), valamint a családban előforduló cukorbetegség, hajlam is.

Ha rendszeresen öt óránál kevesebbet alszol, azzal kétszeresére növeled a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - összehasonlítva azokkal, akik hét-nyolc órát pihennek éjszaka. Ennek okát a tudósok abban látják, hogy a kevés pihenés felborítja a szervezet cirkadián ritmusát, vagyis zavart szenved a belső órád működése. Mivel ébren vagy akkor, amikor aludnod kellene, a szervezetet többet termel a kortizol nevű stresszhormonból. Ez a vegyület pedig fokozza a glükóztermelést, hiszen a testnek több energiára lesz szüksége a hosszabb ébrenlét miatt. A magasabb glükózszinttel azonban nehezebben birkózik meg a hasnyálmirigy.

Ha a felkelést követő kapkodás rendszeresen a reggeli rovására megy, azzal - többek között - a cukorbetegség kockázatát is fokozod. Ha ugyanis kihagyod a reggelit, a vércukorszinted alacsony marad, ami arra sarkall, hogy délelőtt bekapj egy csokit vagy valamilyen édességet. A cukorbomba hatására vércukorszinted hirtelen megugrik, mindez pedig túlzott stimulációt jelent az inzulintermelésre nézve. A vércukorszint ingadozása növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét: vagyis szervezeted idővel nem reagál elég érzékenyen a hormonra.

Cukorbetegség típusai

cukorbetegseg-tipusai.jpg

 

A cukorbetegség olyan krónikus betegség, amely akkor is előfordul, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint vagy ha a szervezet nem képes hatékonyan inzulin termelni. Az inzulin hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. A hyperglykaemia vagy a vércukorszint emelkedése az ellenőrizetlen cukorbetegség közös hatása, és az idő múlásával súlyos károkat okoz a szervezet számos rendszerében, különösen az idegekben és az erekben.

 A cukorbetegség típusai

1. típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség (korábban inzulinfüggő, fiatal vagy gyermekkori eredetű), az inzulin termelés hiányos, és az inzulin napi adagolását igényli. Az 1-es típusú cukorbetegség oka nem ismert, és nem lehet megelőzni az aktuális ismeretekkel.

A tünetek között szerepel a vizelet túlzott kiválasztódása (polyuria), szomjúság (polydipsia), folyamatos éhség, fogyás, látásváltozások és fáradtság. Ezek a tünetek hirtelen fordulhatnak elő.

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség (korábban nem inzulinfüggő vagy felnőttkori eredetű) a szervezet ineffektív inzulinhasználatából ered. A 2-es típusú cukorbetegség a világon a cukorbetegek többségét tartalmazza, és nagyrészt a felesleges testtömeg és a fizikai inaktivitás eredménye.

A tünetek hasonlóak lehetnek az 1-es típusú cukorbetegséghez, de gyakran kisebbek. Ennek eredményeképpen a betegség diagnosztizálását több évvel a megjelenés után, amint a szövődmények már felmerültek.

Egészen a közelmúltig ez a fajta cukorbetegség csak felnőtteknél volt megfigyelhető, de gyermekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

Gesztációs diabétesz

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél nagyobb a  jelentkező szövődmények kockázata. Ők és gyermekeik a jövőben is fokozottan veszélyeztetettek  a 2-es típusú cukorbetegséget érintően.

A gesztációs cukorbetegséget prenatális szűrés alapján diagnosztizálják, nem pedig a jelentett tüneteken keresztül.

Csökkent glükóz tolerancia és gyengeséges glikémiás hatás

A romlott glükóz tolerancia (IGT) és a gyengébb éhgyomori glikémiás (IFG) mediális állapot a normálitás és a cukorbetegség közötti átmenetben. Az IGT-vel vagy az IFG-vel rendelkezők nagy kockázattal járnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, bár ez nem elkerülhetetlen.

Cukorbetegség, cukorbaj

cukorbetegseg-blog.jpg

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség. Cukorbetegségben az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből cukrot felvenni, így éheznek. A vérből a cukor a vizelettel kiürül, innen a betegség neve. Az inzulinhatás csökkenése vagy hiánya kialakulhat inzulinhiány vagy inzulinrezisztencia miatt. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz magasabb inzulinszintre van szükség.

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott  vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

 • A cukorbetegek száma az 1980-tól 108 millióról 2014-re 422 millióra nőtt , ami 390%-os növekedést jelent, ha lebontjuk 1 évre akkor évente 9 milliónyi azaz szinte Magyarország lakosság méretű új cukorbeteget regisztrálnak! Amennyiben ez az ütem így halad ebben az esetben 68 év múlva minden ember cukorbeteg lesz a földön!
 • A cukorbetegség globális előfordulása * a 18 év feletti felnőttek körében az 1980-as 4,7% -ról 2014-ben 8,5% -ra emelkedett.
 • A cukorbetegség előfordulása gyorsabban emelkedik a közép- és alacsony jövedelmű országokban.
 • A cukorbetegség a vakság, a veseelégtelenség, a szívroham, a stroke és az alsó végtagi amputáció egyik fő oka.
 • 2015-ben becslések szerint 1,6 millió halálesetet okozott közvetlenül a cukorbetegség.További 2,2 millió haláleset okozta a magas vércukorszintet 2012-ben **.
 • A magas vércukorszintnek tulajdonítható összes halál majdnem fele a 70 éves kor előtt megy végbe. A WHO szerint a cukorbetegség a hetedik vezető halálok 2030-ban lesz.
 • Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a normális testtömeg fenntartása és a dohányzás elkerülése a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy késleltetésére alkalmas módszerek.
 • A cukorbetegség kezelhető és következményei elkerülhetők vagy késleltethetők a táplálkozással, a testmozgással, a gyógyszeres kezeléssel és rendszeres szűréssel és a szövődmények kezelésével.

A cukorbetegség “fékevesztett” előretörésével kell szembenéznie a világnak, ma már ugyanis majdnem minden 11. embert érint a betegség – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).