A mesterséges édesítőszerek (aszpartam, szukralóz, szteviozid) hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatának növekedésével egy kanadai kutatás szerint.
A Canadian Medical Association Journalban (CMAJ) publikált tanulmányt, melyben a mesterséges édesítőszerek hosszú távú, káros hatásait vizsgálták. 37 tanulmány adatait elemezték, amelyek mintegy 405.907 ember átlagosan tíz évig tartó orvosi megfigyelésén alapultak. A tanulmányok közül 7 készült a klinikai tesztekre jellemző véletlenszerű kontrollcsoporttal, ezekben 1003 embert követtek átlagosan 6 hónapig
A mesterséges édesítőszerek használata nem okozott súlycsökkenést, viszont kapcsolatba hozatóak az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatának növekedésével.
Bár emberek milliói használnak mesterséges édesítőket, a klinikai tesztek szerint ezek szándékolt haszna nem volt mérhető, azaz nemhogy csökkent hanem inkább testsúly növekedés volt tapasztalható.
A kutatók óvatosságra intenek a mesterséges édesítőszereket használókat mindaddig, amíg a szerek hosszú távú hatásai ki nem derülnek.
A kanadai tudósok hangsúlyozzák, hogy miközben világszerte terjed az elhízásjárvány és az azzal kapcsolatos betegségek, a mesterséges édesítőszerek használata pedig rendkívül elterjedt, további kutatásokkal kell vizsgálni, hogy van-e hasznuk.