cukorbetegség kezelése

Cukorbetegség

Cukorbetegség

Cukorbetegség okai

2017. december 13. - gyogyszernelkul

cukorbetegseg-okai.jpg

A cukorbetegség okai

Az 1-es típusú diabétesz pontos okait nem ismerjük. Feltételezések szerint e cukorbetegség kialakulásában a genetikai hajlam és egyes vírusok is szerepet játszanak, de feltételezik az autoimmun eredetet is.

A 2-típusnál bizonyos rizikótényezők fennállása esetén várható a betegség megjelenése. Ilyen rizikótényezők az elhízás, a magas vérnyomás (tehát elsősorban az életmódmódunkkal áll összefüggésben), valamint a családban előforduló cukorbetegség, hajlam is.

Ha rendszeresen öt óránál kevesebbet alszol, azzal kétszeresére növeled a cukorbetegség kialakulásának kockázatát - összehasonlítva azokkal, akik hét-nyolc órát pihennek éjszaka. Ennek okát a tudósok abban látják, hogy a kevés pihenés felborítja a szervezet cirkadián ritmusát, vagyis zavart szenved a belső órád működése. Mivel ébren vagy akkor, amikor aludnod kellene, a szervezetet többet termel a kortizol nevű stresszhormonból. Ez a vegyület pedig fokozza a glükóztermelést, hiszen a testnek több energiára lesz szüksége a hosszabb ébrenlét miatt. A magasabb glükózszinttel azonban nehezebben birkózik meg a hasnyálmirigy.

Ha a felkelést követő kapkodás rendszeresen a reggeli rovására megy, azzal - többek között - a cukorbetegség kockázatát is fokozod. Ha ugyanis kihagyod a reggelit, a vércukorszinted alacsony marad, ami arra sarkall, hogy délelőtt bekapj egy csokit vagy valamilyen édességet. A cukorbomba hatására vércukorszinted hirtelen megugrik, mindez pedig túlzott stimulációt jelent az inzulintermelésre nézve. A vércukorszint ingadozása növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét: vagyis szervezeted idővel nem reagál elég érzékenyen a hormonra.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukorbaj.blog.hu/api/trackback/id/tr513497595
süti beállítások módosítása